Grozs

Socionika

Sociotipu īss raksturojums

Sociotipu īsi raksturojumi un tos papildinošais tips

Hamlets: Ētiski intuitīvais ekstraverts
Nopietns cilvēks, kurš koncentrējas uz globālām problēmām. Pasauli redz dramatiskās un pat traģiskās krāsās. Personiskās problēmas mēdz risināt plašākā sabiedrībā. Bieži šaubās, svārstās, tādēļ apkārtējiem liekas nelīdzsvarots un viegli uzbudināms. Tajā pašā laikā pārliecināti iejūtas situācijā, ja ir to labi iepazinis un sagatavojies.
Papildinošais tips – Maksims.
Jeseņins: Intuitīvi ētiskais introverts
Mazliet romantisks sapņotājs. Biežāk domā nekā rīkojas. Ātri iemīlas. Iecietīgs un saprotošs pret apkārtējiem, cenšas piedot viņu vājības. Ekstremālās situācijās spēj demonstrēt savu attieksmi pret notiekošo, parādot to no komiskās puses. Viņam ir svarīgi, lai apkārtējie justos emocionāli atbrīvoti. Jūtas atbildīgs par savu tuvāko noskaņojumu.
Papildinošais tips – Žukovs.
Hakslijs: Intuitīvi ētiskais ekstraverts
Garīgi attīstīts cilvēks, ātri risina personiskās problēmas. Tā vietā, lai iepriekš sagatavotos, vienmēr paļaujas uz talantu brīvi improvizēt. Dzirkstošas emocijas, taču patiesībā jūtu dzīvē diezgan konservatīvs, vislabāk jūtas šaurā savu cilvēku lokā, kuru viedoklis viņam ir svarīgs. Altruistisks – gatavs palīdzēt cilvēkiem risināt viņu problēmas. Gandarījumu sagādā atrast izeju no situācijām, kuras citiem liekas bezcerīgas.
Papildinošais tips – Gabēns.
Dostojevskis: Ētiski intuitīvais introverts
Smalka un bagāta jūtu pasaule. Lai izrādītu savu mīlestību un cieņu, viņam tas nav jāapliecina skaļi. Prot pielāgoties citu emocijām, just līdzi un nomierināt. Kompānijā ir kluss un mierīgs, it kā vēro notiekošo no malas, taču starp pazīstamiem cilvēkiem atraisās, jo lieliski zina, kā apkārtēji pret viņu izturas, un vajadzības gadījumā māk izpelnīties apkārtējo labvēlību. Nespēj atteikt, ja viņam ko lūdz, tādēļ nereti tiek izmantots.
Papildinošais tips – Štirlics.
Igo: Ētiski sensorais ekstraverts
Spēcīgas, kolorītas, emocijas.
Ja pārņemts ar kādu ideju, var būt tai uzticīgs visu mūžu. Nenogurdināms, visu laiku ir starp cilvēkiem, nemitīgi kaut kur steidzas. Cītīgi dara jebkuru darbu un pabeidz to līdz galam. Patīkams sarunu biedrs, ļoti uzmanīgs klausītājs, prot atrast pieeju katram. Necieš nekārtību un nenoteiktību.
Papildinošais tips – Robespjērs.
Napoleons: Sensori ētiskais ekstraverts
Lepojas ar savu ietekmi uz cilvēkiem, ved tos sev līdzi. Neslēpj savas jūtas, bet lepojas ar tām. Vēlas pilnvērtīgu mīlestību. Pat ja jūtas ir īslaicīgas, zina, ko grib no mīlas objekta, nepiemērojas, bet diktē noteikumus. Piemīt liela iniciatīva, tomēr nekad nav pārliecināts, ka izdarījis visu iespējamo.
Papildinošais tips – Balzaks.
Draizers: Ētiski sensorais introverts
Pieklājīgs, taktisks, piemīt smalka gaume, kuru prot izmantot.
Nekļūdīgi pazīst un jūt apkārtējos cilvēkus. Moralizētājs. Bieži ass savos vērtējumos. Augstu vērtē draudzību un nepiedod nodevību. Labāk patīk darbi, kurus var ātri paveikt un baudīt rezultātu.
Papildinošais tips – Džeks.
Dimā: Sensori ētiskais introverts
Draudzīgs, ārēji pozitīvs un optimistisks, tomēr slēpj savus patiesos pārdzīvojumus. Necenšas citiem uzspiest savu viedokli. Nepatīk kādam lūgt palīdzību, savas vajadzības cenšas apmierināt paša spēkiem. Dziļi izjūt mākslu un dabu. Nepatīk skaļi noskaidrot attiecības, teikt «nē», tādēļ vairās no cilvēkiem, kas varētu pielipt.
Papildinošais tips – Donkihots.
Džeks: Loģiski intuitīvais ekstraverts
Nenogurdināms darbarūķis. Visu dara ļoti ātri. Labprāt strādā pētniecisku darbu. Pirmais metas šaubīgos pasākumos. Nereti izdomā romantiskus piedzīvojumus, kuriem pēc tam arī pats notic. Attīstītās abstraktās domāšanas dēļ īpaši nerūpējas par savu izskatu.
Papildinošais tips – Draizers.
Robespjērs: Loģiski intuitīvais introverts
Cilvēks ar ļoti attīstītu loģisko domāšanu un spēju analizēt.
Konflikta situācijās organizē komitejas, lai cīnītos ar pāridarītājiem. Piemīt nepiekāpīgs, principiāls raksturs. Necieš, ja viņu komandē. Papildinošais tips – Igo.
Donkihots: Intuitīvi loģiskais ekstraverts
Mūžīgais cīnītājs ar vējdzirnavām. Šim cilvēkam bieži ir jaunas idejas, un tās ir produktīvas. Viņš strādās nevis izdevīguma dēļ, bet tāpēc, ka ir interesanti. Nemāk iekārtot savu sadzīvi. Viņam līdzās vajag partneri, kas domā par viņa veselību un dzīves vietu. Papildinošais tips – Dimā.
Balzaks: Intuitīvi loģiskais introverts
Piemīt spēcīga, intelektuāla iztēle. Apkārtējo pasauli redz precīzās detaļās un, pateicoties šai īpašībai, var paredzēt nākotnes notikumus. Gandrīz nekad neizrāda emocijas un sargā no tām savus tuviniekus. Viņā ir daudz negatīvisma, tomēr būtībā ir mīļš cilvēks. Apkārtējiem šķiet nepieejams, tādēļ arī iekārojams.
Papildinošais tips – Napoleons.
Štirlics: Loģiski sensorais ekstraverts
Vienmēr ir pedantisks un akurāts. Cenšas uzkrāt sev nepieciešamo informāciju – grupē to mapītēs vai vismaz savā prātā. Ar savu loģisko prātu apdomā katru nākamo soli. Var ilgstoši strādāt bez atpūtas, un tas neietekmēs viņa veselību. Šis cilvēks māk saglabāt stabilas un pozitīvas attiecības ar kolēģiem.
Papildinošais tips – Dostojevskis.
Maksims: Loģiski sensorais introverts
Izvēlas labāko no pastāvošajām sistēmām un, neielaižoties kompromisos, cīnās par tās pastāvēšanu. Nekad nekrīt izmisumā un neļaujas ilūzijām. Vienmēr mierīgs, loģisks, nosvērts. Nefantazē, un viņam nepatīk, ja to dara citi. Saskarsmē ar apkārtējiem smalkjūtīgs, tajā pašā laikā viņam ir nepieciešami klausītāji.
Papildinošais tips – Hamlets.
Žukovs: Sensori loģiskais ekstraverts
Stipras gribas, mērķtiecīgs. Viņu interesē tikai galarezultāts. Visu, kas nepieciešams līdz tā sasniegšanai, uzskata par savu sirdslietu. Nav izteikti demonstratīvs, īpaši nerūpējas, lai atstātu uz citiem labu iespaidu. Raksturā stingrs, bet godīgs. Spējīgs uz politisko laipošanu un nepiekāpīgs. Nepatīk runāt par savām jūtām.
Papildinošais tips – Jeseņins.
Gabēns: Sensori loģiskais introverts
Stūrgalvīgs un noslēgts. Spēja slēpt emocijas zem nepieejamības maskas viņu padara smalku un pat izteiksmīgu. Lepojas ar talantu neko nedarīt vai arī darīt to, kas nes labumu. Darbojoties kopā ar kādu, neuzspiesti iekārtojas, kā pašam ērtāk. Ģērbjas ļoti kārtīgi un gaumīgi, bet ne izaicinoši.
Papildinošais tips – Hakslijs ☼

Tipa izvērsto aprakstu vari izlasīt mājaslapā www.cilvekutipi.lv

Interviju ar Eviju Čeprovu un rakstu par sociotipiem lasiet žurnāla “Kā darītu Mīlestība” 2. numurā.
Publicēts ir arī tests, ar kura palīdzību variet noteikt savu tipu.
Konsultēja socionikas eksperte Evija Čeprova

Ko ir vērts Evijai pajautāt?

Tātad – savu tipu. Savas stiprās un vājās puses. Kāda nodarbošanās varētu vislabāk veikties. Vai viegli izdosies nopelnīt naudu (vadīt biznesu, vai komandu, vai būt pašnodarbinātam). Uzzināt savus saderīgos tipus.

Ko tas dod?

Tas ļaus vieglāk pieņemt lēmumus, nelauzties “aizslēgtās durvīs” un izvēlēties savu īsto dzīves jomu. Uzzināt ar kuriem cilvēkiem labāk kopā strādāt, kuri ir “īstie” kurā dzīves jomā.

Vārdu sakot – vienā konsultācijā par sevi ir iespēja uzzināt tik, cik varbūt citreiz jāmācās veselā kursā.

Varbūt tas ir tieši tas, ka Tev šobrīd ir vajadzīgs.

Pieejamie konsultāciju laiki: Par konsultāciju laikiem rakstiet uz pavasarastudija@gmail.com vai zvaniet 29100714

Atbildēt