Grozs

Atkarība un līdzatkarība.

Baudas pretstats ir komforts

Klausos šorīt Induļa Paiča vadīto Bībeles studiju un viņš saka ļoti interesantu frāzi. Arī viņš atsaucas uz vēl kādiem avotiem, bet ideja – ka baudas pretstats ir komforts.

Varētu domāt, ka baudas pretstats ir vardarbība, bet…izrādās komforts, jo ja parāk ilgi esi komfortā, tas nonāvē baudu.

Cik labs skaidrojums.

Tā tiešām ir.

Ja diskomfortā nav iztērēta enerģija (darbā, piepūlē, radošumā), tad komfortā enerģija sāk rūgt.

Piemēram, cik ilgi mēs būtu gatavi gulēt. Nu tā, ka necelties no gultas, tik vārtīties un gulēt.

Ok, ja esam piekusuši, tad vienu vai divas dienas būtu patīkami. Bet ko pēc tam?

Muskuļi sāktu atrofēties, kļūtu galēji garlaicīgi, prāts niķotos, paši sev sāktu krist uz nerviem….

Kas līdzīgs ir ar atkarībām. Ka no sākuma tas (kas pēc tam ievelk atkarībā) ir ārkārtīgi patīkams. Nu piemēram – glāze alkoholiska dzēriena jau sākumā ir patīkama. Trakums sākas, ja jādzer katru dienu un bez tā vairs dzīve nav iedomājama.

Vienu reizi paēst vai pat pieēsties ir patīkami. Trakums, ja jādomā par ēdienu ir visu laiku un nekam citam domās nav vietas. Vai arī -ja kaut kas ir tik garšīgs, ka nevar pārstāt ēst.

Ko vistrakāko Tu esi darījusi dēļ atkarības?

Es esmu diennaktīm skatījusies seriālus, tā, ka nav laika aiziet līdz veikalam pēc pārtikas. Tā, ka vienīgais dēļ kā atraujies ir suns, kas jāizved laukā. (tai laikā man bērni vēl nebija).

Tā, ka ciemiņiem (kuri taisās atbraukt) pasaki, ka neesi mājās un nevarēsi viņus uzņemt.

Vai jums ir kādi jocīgi vai pat smieklīgi ieradumi dēļ atkarībām?

Tomam bija tāds ieradums, ka vakarā ap 21.50 ir jāiet uz veikalu “pēc sviesta”. Vai pēc piena. Vai pēc maizes, jo brokastīs vajadzēs.

Veikals strādā līdz 23.00, diez kādēļ vajadzēja paspēt pirms desmitiem. Un kādēļ gan to maizi vai sviestu nevarēja nopirkt pa dienu?

(pareizā atbilde – desmitos pārstāj tirgot alkoholu. Savukārt pa dienu jau tā pudele ir nopirkta un tad “sviests un maize” nav aktuāla. Toties desmitos vakarā ir satraukums, ka var pietrūkt).

Ak, mīļie, ja esi tuvumā atkarīgajam, tad piedzīvo tik ļoti radošu prātu, ko visu viņš/a ir spējīgs/a izdomāt, lai turpinātu spiest uz baudas pedālīša.

Vai atceries par eksperimentu ar žurciņu, kurai bija piestiprināts vadiņš, kas sniedza baudu, ja piespiež pedālīti. Viņa spieda bez apstājas, līdz nomiršanai. Sāts neiestājas. Nav saprašanas, ka varētu tagad piespiest un tad pēc laiciņa atkal un atkal.

Zinu ļoti daudz cilvēkus, kas uz savas baudas pedālīšana vēl šobrīd spiež bez apstājas. Un jau visi redz no malas, ka nav labi, bet cilvēks nevar apstāties.

Vienalga vai ruājam par ēšanu un līdz ar to lieko svaru, pa dzeršanu un sabojātu dzīvi, veselību, izskatu.. Vai jebkuru citu atkarību.

Pirmais, kas parādās ir īgnums pret dzīvi. Jo viss cits traucē gūt prieku no devas.

Pēc tam sāk bojāties attiecības.

Pēc tam dzīves kvalitāte (jo neinteresē vairs ne darbs, ne cilvēki).

Pēc tam veselība.

Mīļie, ŠODIEN mēs sākam savu izaicinājumu “Uz Brīvību”, kurā apņemamies tikt vaļā no savām atkarībām.

Tas būs jaunā platformā. Jau pirmie video ir ielikti.

Šodien filmēsim Toma pieredzes stāstu. Kā viņš uzveica savas atkarības. Kā izlēma, kādi bija pirmie soļi, vai bija atkritieni, kā tika galā.

Citā reizē iefilmēsim Gundas stāstu ar ēšanas atkarību.

Citā reizē vēl citus.

Nāc un pievienojies.

Sākam šodien.

Pievienoties vari ŠEIT

Atbildēt